گواهینامه ایزو 22000

گواهینامه ایزو 22000

گواهینامه ایزو 22000

در واقع گواهینامه ایزو  22000 یک استاندارد بین المللی  درخصوص مدیریت ایمنی مواد غذایی است. این استاندارد توسط سازمان بین المللی استاندارد (ISO) تدوین گردیده است. به سازمان ها و شرکت های تولید، فرآوری و توزیع مواد غذایی کمک می کند تا سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی خود را ایجاد، پیاده سازی و بهبود دهند. دریافت گواهینامه ایزو 22000 نشان دهنده تعهد یک سازمان به ایمنی و کیفیت محصولات غذایی خود است و می تواند به افزایش اعتماد مشتریان و بهبود عملکرد کسب و کار کمک کند.

گواهینامه ایزو 22000 چیست؟

سوال اغلب کاربران در خصوص گواهینامه ایزو  22000 چیست؟ را اینگونه می توان پاسخ داد که گواهینامه ایزو 22000 یک استاندارد بین‌المللی در حوزه مدیریت ایمنی و بهداشت غذا است که توسط سازمان بین‌المللی استانداردها (ISO) تهیه و منتشر گردیده است. هدف اصلی این استاندارد ایجاد یک سیستم مدیریت جامع برای ایمنی غذا و کنترل خطرات مربوط به آن است.

گواهینامه ایزو 22000 الزاماتی را برای سیستم مدیریت ایمنی غذا در سازمانهای تولیدکننده و عرضه کننده محصولات غذایی تعیین می‌کند. این استاندارد می‌تواند برای هر سازمانی در زنجیره غذایی از تولید تا مصرف اعمال گردد.

گواهینامه ISO 22000 الزامات بسیاری داردکه درون گواهینامه ISO 9001 تعریف گردیده است. الزامات کیفیتی مورد نیاز ایزو 22000 درون ایزو 9001 موجود هست به همین جهت توصیه می گردد که سازمانها قبل و یا بطور همزمان بهمراه طراحی و پیاده سازی ایزو 22000 ایزو 9001 رانیز طراحی و پیاده سازی نمایند. جهت بهره وری بیشتر برای سازمانها بسیار ثمر بخش است.

تاریخچه گواهینامه ایزو ISO 22000

بیان تاریخچه گواهینامه ایزو ISO 22000 که یک استاندارد بین‌المللی است و الزامات سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را برای سازمان‌های فعال در زنجیره غذایی تعیین می‌کند. این استاندارد در سال 2005 توسط سازمان بین‌المللی استاندارد (ISO) منتشر گردید و در سال 2018 بروز رسانی گردید. ایزو 22000 همزمان استاندارد ISO 9001 را برای مدیریت کیفیت و استاندارد HACCP را برای کنترل خطرات ایمنی غذا در تمام مراحل ترکیب می‌کند. هدف اصلی آن ایجاد یک سیستم مدیریت جامع برای ایمنی غذا و کنترل خطرات مربوطه است.

استاندارد گواهینامه GMP مخفف Good Manufacturing Practice فونداسیون اصلی گواهینامه HACCP می‌باشد. دریافت و پیاده سازی استاندارد گواهینامه GMP باعث ایجاد زیر ساخت و زیربنای لازم جهت تولید محصولات بهتر و باکیفیت میگردد. البته باید اجرای قوانین و ملزومات این استاندارد قبل از ایجاد محل مناسب برای تولید انجام گردد.

هذف از اخذ گواهینامه ایزو 22000 چیست؟

تعیین هدف از اخذ گواهینامه22000 چیست؟ به این دلیل است که  ابتدا باید مشخص شود که برای ورود به بازارهای بین‌المللی، دریافت مجوزهای داخلی مانند سازمان غذا و دارو، برندینگ یا شرکت در مناقصات و … کاربرد دارد. بنابراین شناسایی الزامات استاندارد سازمان را باید شناسایی و رعایت کنند. این الزامات شامل موارد مختلفی مانند انطباق محصول با قوانین کشور، ارائه برنامه در شرایط اضطرار، کنترل و نظارت دستگاه‌ها، فرآیند بهبود مستمر و تعیین خط مشی و اهداف تولید است.

همچنین پیاده‌سازی سیستم مدیریت ایمنی غذا سازمان را باید مطابق با الزامات ایزو 22000 پیاده‌سازی کنند. این شامل مستندسازی، آموزش پرسنل و اجرای فرآیندها است. سازمان باید بازرسی داخلی را قبل از بازرسی توسط ارگان صادرکننده گواهینامه انجام دهد تا از انطباق سیستم با الزامات ایزو 22000 اطمینان حاصل کند. در نهایت گواهینامه صادر گردد. پس از اخذ گواهینامه، سازمان باید به طور مستمر سیستم را پایش و بهبود دهد تا در زمان بازرسی‌های بعدی نیز مورد تأیید قرار گیرد.

ویژگیهای گواهینامه  ایزو ISO 22000

تمرکز بر مدیریت ریسک و کنترل نقاط بحرانی در زنجیره تأمین مواد غذایی

سازگاری با سایر استانداردهای مدیریتی مانند ایزو 9001 و ایزو 14001

تأکید بر ارتباطات موثر با ذینفعان در زنجیره تأمین

الزام به بهبود مستمر سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی

مزایای گواهینامه ایزو 22000

از مهمترین مزایای گواهینامه ایزو 22000 میتوان به مواردی از قبیل: نشان دهنده تعهد مداوم سازمان در برابر ایمنی مواد غذایی و یکپارچگی آن به بازار است. همچنین اعتماد مصرف کنندگان را به برند افزایش می‌دهد. در نهایت ابزار مؤثری برای ارتباط شرکت با ذینفعان و سایر اشخاص ذینفع است.

مراحل دریافت گوهینامه ایزو 22000

جهت انجام مراحل دریافت گواهینامه ایزو 22000 مدارک و مستنداتی مورد نیاز است که می بایست تهیه گردند. مدارک و مستندات مورد نیاز شامل: سیاست ها، اهداف، خط مشی ها، روش ها، دستورالعمل ها، سوابق و گزارش های مربوط به سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی است. در ذیل مراحل دریافت گواهینامه ایزو 22000 را نام می بریم:

1- آماده سازی و پیاده سازی سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی که خود شامل موارد ذیل است:

تعیین دامنه و محدوده سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی

انجام تحلیل خطر و شناسایی نقاط بحرانی کنترل (HACCP)

تدوین و اجرای برنامه های پیش نیاز (PRPs) و برنامه های کنترلی

تهیه مستندات مورد نیاز (سیاست ها، روش ها، دستورالعمل ها و …)

2- ارزیابی داخلی و اصلاح نواقص شامل موارد زیر است:

انجام ممیزی داخلی برای ارزیابی میزان انطباق با الزامات ایزو 22000

شناسایی و رفع نواقص و عدم انطباق های موجود

3- درخواست گواهینامه از سازمان گواهی دهنده که خود شامل موارد ذیل است:

انتخاب یک سازمان گواهی دهنده معتبر

ارسال درخواست گواهینامه و ارائه مستندات مورد نیاز

4- ممیزی توسط سازمان گواهی دهنده که شامل موارد زیر است:

بررسی مستندات و ممیزی سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی در محل

شناسایی نواقص و ارائه گزارش به متقاضی

5- صدور گواهینامه نیز شامل موارد ذیل است:

رفع نواقص شناسایی شده

تفاوت‌های ایزو 22000 و استاندارد HACCP

استاندارد ایزو 22000 جای HACCP راگرفته با این وجود بسیاری شرکتها درخواست هسپ را میکنند وبرخی مراجع نیزبه اصرار خود سازمان آنرا صادر میکنندکه بایستی شرکتهای متقاضی بدانند گواهی نامه هسپ کاربردی ندارد و باید ایزو 22000 را بگیرندکه بهره وری و کاربردی بیشتری دارد. توصیه مراجع صادر کننده گواهی ایزو آگاه برروی اخذ گواهی ایزو 22000 است.

ایزو 22000 یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی است که الزامات سازمان‌ها در زنجیره غذایی را مشخص می‌کند، در حالی که HACCP  صرفا  یک سیستم ایمنی مواد غذایی است. ایزو 22000 اجازه می‌دهد سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی توسط کارشناسان خارجی برای هر شرکت ایجاد شود، اما HACCP  چنین امکانی را فراهم نمی‌کند.

ISO 22000 به شیوه‌های خوب در بخش‌ها و قوانین عمومی بهداشتی منتشر شده توسط Codex Alimentarius  اشاره می‌کند، اما HACCP  اشاره ای ندارد. علاوه بر ارتباطات داخلی، ارتباطات خارجی نیز یک شرط برای ایجاد، پیاده‌سازی و بروز رسانی سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی در ایزو 22000 است، اما در HACCP  چنین الزامی وجود ندارد.

ISO 22000 نیازمند بهبود مستمر و بروز رسانی سیستم مدیریت است، اما HACCP  چنین الزامی ندارد. در مجموع، HACCP  صرفاً بر ایمنی مواد غذایی متمرکز است، در حالی که ایزو 22000 گستره وسیع‌تری دارد و به فرآیندها و ساختارهای کسب‌وکار نیز توجه می‌کند.

همچنین ایزو 22000 بر اساس دستورالعمل‌های HACCP  طبق Codex Alimentarius و اصول مدیریت ایزو 9001 تدوین گردیده است. استاندارد ایزو 22000 می‌تواند به بهبود فرآیندهای مدیریتی در سازمان‌های فعال در زنجیره غذایی کمک کند.

کاربرد استاندارد ایزو 22000 – بهبود فرآیندها

شناسایی و ارزیابی خطرات ایمنی غذا:

ایزو 22000 به سازمان‌ها کمک می‌کند تا ریسک‌های ایمنی غذا را شناسایی، ارزیابی و کنترل کنند.

ارتباط با عملکرد سیستم مدیریت ایمنی غذا:

این استاندارد الزاماتی را برای ارتباط با عملکرد سیستم مدیریت ایمنی غذا تعیین می‌کند.

ارزیابی عملکرد فرآیندها:

ISO 22000 بر ارزیابی عملکرد فرآیندها تأکید دارد تا سازمان‌ها بتوانند عملکرد خود را بهبود بخشند.

بهبود پیوسته:

یکی از اهداف اصلی ایزو 22000، ایجاد فرآیند بهبود مستمر در سازمان است.

پیاده‌سازی الزامات:

پیاده‌سازی الزامات استاندارد ایزو 22000 مانند ارائه برنامه در شرایط اضطرار، کنترل و نظارت دستگاه‌ها، تعیین خط مشی و اهداف تولید و… به بهبود فرآیندهای مدیریتی کمک می‌کند. بنابراین با پیاده‌سازی استاندارد ایزو 22000، سازمان‌های فعال در زنجیره غذایی می‌توانند فرآیندهای مدیریتی خود را بهبود بخشند و به اهداف ایمنی و کیفیت محصولات خود دست یابند.

کنترل و نظارت دستگاه‌ها:

تجهیزات و ماشین‌آلات باید کنترل و نظارت شوند تا از سلامت و ایمنی محصولات اطمینان حاصل شود.

فرآیند بهبود مستمر:

سازمان باید به طور مستمر سیستم مدیریت ایمنی غذا را بهبود بخشد تا اثربخشی آن افزایش یابد.

تعیین خط مشی و اهداف تولید:

خط مشی و اهداف مرتبط با ایمنی غذا باید تعیین و پایش شوند.

آموزش پرسنل:

کارکنان باید آموزش‌های لازم در زمینه ایمنی غذا را دریافت کنند.

ارتباطات داخلی و خارجی:

ارتباطات داخلی و خارجی در زمینه ایمنی غذا باید برقرار باشد.

مستندسازی:

سازمان باید مستندات مرتبط با سیستم مدیریت ایمنی غذا را تهیه و نگهداری کند. پیاده‌سازی این الزامات به سازمان‌ها کمک می‌کند تا سیستم مدیریت ایمنی غذای جامعی را ایجاد و مزایای آن مانند افزایش اعتماد مشتریان و بهبود عملکرد را کسب کنند.

پیاده‌سازی استاندارد ایزو 22000

بنابراین پیاده‌سازی استاندارد ایزو 22000 با ایجاد یک سیستم مدیریت جامع برای ایمنی غذا، به بهبود عملکرد سازمان‌ها در زمینه ایمنی و کیفیت محصولات کمک شایانی می‌کند. استاندارد ایزو 22000 می‌تواند به کاهش ریسک‌های ایمنی غذا در زنجیره تأمین به چند طریق کمک کند:

شناسایی و ارزیابی خطرات ایمنی غذا:

ایزو 22000 الزام می‌کند که سازمان‌ها ریسک‌های ایمنی غذا را در تمام مراحل زنجیره تأمین شناسایی و ارزیابی کنند.

پیاده‌سازی برنامه‌های پیش‌نیاز (PRP):

این استاندارد الزام می‌کند که برنامه‌های پیش‌نیاز مانند بهداشت شخصی، نظافت و ضدعفونی، مبارزه با آفات و مدیریت ضایعات پیاده‌سازی شوند.

بهبود ایمنی غذا:

استاندارد 22000 با شناسایی و کنترل خطرات ایمنی غذا، به بهبود ایمنی محصولات غذایی کمک می‌کند.

افزایش اعتماد مشتریان:

داشتن گواهینامه ایزو 22000 نشان‌دهنده تعهد سازمان به ایمنی غذا است و اعتماد مشتریان را جلب می‌نماید.

کاهش هزینه‌ها:

با پیشگیری از مشکلات ایمنی غذا، هزینه‌های ناشی از آن مانند جریمه‌ها، بازخوانی محصولات و خسارات کاهش می‌یابد.

بهبود عملکرد سازمان:

ایزو 22000 با ایجاد فرآیند بهبود مستمر، به بهبود عملکرد سازمان در زمینه ایمنی غذا کمک می‌کند.

دسترسی به بازارهای بین‌المللی:

داشتن گواهینامه ایزو 22000 می‌تواند به عنوان یک مزیت رقابتی در بازارهای بین‌المللی عمل کند.

کسب مجوزهای داخلی:

برخی مجوزها مانند مجوز سازمان غذا و دارو یا کد IR سازمان دامپزشکی نیازمند داشتن گواهینامه ایزو 22000 هستند.

بهبود برندینگ:

اخذ ایزو 22000 به عنوان یک ابزار بازاریابی برای برندینگ و جذب مشتریان جدید استفاده می گردد. اجرای اصول HACCP ایزو 22000 اجرای اصول هفت‌گانه HACCP را برای شناسایی، ارزیابی و کنترل خطرات بحرانی الزامی می‌داند.

ایجاد برنامه در شرایط اضطرار:

سازمان باید برای مقابله با شرایط اضطراری و حوادث بالقوه که می‌تواند بر ایمنی غذا تأثیر بگذارد، برنامه داشته باشد.

کنترل و نظارت دستگاه‌ها:

ایزو 22000 بر کنترل و نظارت تجهیزات و ماشین‌آلات تأکید دارد تا از سلامت و ایمنی محصولات اطمینان حاصل گردد.

فرآیند بهبود مستمر:

این استاندارد ایجاد فرآیند بهبود پیوسته را الزامی می‌داند تا اثربخشی سیستم مدیریت ایمنی غذا افزایش یابد.

صدور کواهی نامه ISO 22000

جهت صدور کواهی نامه ISO 22000 ازانواع گواهی مورد نیاز شرکتها جهت مناقصات است. شرکتهای حوزه مواد غذایی و زنجیره تامین غذایی درون مناقصه ممکن است ازطرف کارفرمای مناقصه گزار ازشان درخواست گواهی ایزو 22000 گردد. یا جهت صادرات قطعا بدین گواهی نیاز دارند. البته بایستی گفت ازطریق مراجع IAF بایستی درخواست کنند.

مراجع صادر کننده ایزو رااصطلاحا و بطور اختصار CB میگویندکه خوداین CB تحت نظر و اعتبار AB فعالیت میکنند و در بالاترین راسشان یک نهاد بین المللی باعنوان IAF قرار دارد. گواهینامه های دارای اعتبار IAF دارای بالاترین سطح اعتبار هست و یکسری مراجع نیز هستند غیر IAF و CB و AB تحت اعتبار داخلی هستند و درون ایران ساخته و پرداخته شدند.

سامان کاران ، باسابقه درخشان و با وجود مشاورین با تجربه آمادگی ارائه مشاوره و اطلاع رسانی بمتقاضیان محترم است. خدمات مشاوره مرکز کاملا رایگان است و شما متقاضیان عزیز می توانید با شماره تلفن 44810270-021 اطلاعات لازم را در حوزه انواع گواهینامه ایزو , دریافت گواهینامه HSE IMS , CE , گرید و رتبه پیمانکاری , گرید و رتبه انفورماتیک و گواهینامه تایید صلاحیت ایمنی پیمانکاران و انواع گواهینامه ملی و بین المللی کسب نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *